IGRENE: BORRNING PB4 SKA STOPPAS ENLIGT MILJÖKONTOR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Igrenes vidare fördjupning av Produktionsbrunn nr 4, (PB4) stoppas av Mora Orsa Miljökontor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Mora Orsa Miljökontor har meddelat att ingen borrning får fortsätta innan verksamheten prövats av Länsstyrelsen. Miljökontoret skriver att tillståndet för fortsatt borrning ska ingå i prövningen av den nu pågående miljöansökan vid miljöprövningsdelegationen, Länsstyrelsen i Dalarnas län.

"Igrene anser Miljökontorets ställningstagande är fel och har via ombud tillsänt Mora Orsa Miljökontor en skrivelse där vi avvisar deras uppfattning och hänvisar till det tidigare beslutet med godkännande av aktuell borrning. Igrene avvaktar vidare besked från Mora Orsa Miljökontor", skriver bolgaet.

Den tidigare påbörjade fördjupningen med trycklyftsborrning nådde ett djup av 450 meter. Lyftkapaciteten för den inhyrda riggen nådde då sitt maximala borrdjup. Under borrningen uppmättes spår av metangas.

Igrene har nu hyrt in en rigg med bättre lyftkapacitet. Dessutom övergår borrningarna att utföras med vattenborrning. Det innebär att ett system är installerat där borrkaxet, via ett flertal tankar, sedimenteras och filtreras innan vattnet åter cirkuleras ner i borrhålet. Målet är att borra ner till cirka 1.000 meter. Etableringen av all utrustning pågår. Den beräknad borrstarten var den 6 juli.