IF METALL: FLER SKULLE KUNNA INGÅ I INDUSTRIAVTAL - NILSSON

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) IF Metall är öppna för vissa förändringar av nuvarande industriavtal. De kan tänka sig att fler fackförbund och arbetsgivare är med och förhandlar fram de normerande avtalen.

Det sade IF Metalls ordförande Marie Nilsson vid ett seminarium på torsdagen om boken "Kollektivavtal och lönebildning i en ny tid" som bland andra Lars Calmfors har skrivit.

"Fler grupper som är internationellt konkurrensutsatta skulle kunna vara med och ta fram märket, men då måste man vara med och ta hela ansvaret och ansluta sig till industriavtalets förhandlingsavtal", sade hon.

När det gäller kritik att industriavtalet är ett hinder för relativlöneförändringar och därmed inte klarar av att åtgärda bristen på arbetskraft sade hon att industriavtalet inte sätter några hinder för detta, tvärtom har flera undersökningar visat att det inte hindrat relativlöneförändringar.

"Det har också varit högre löneökningar i bristyrken. Men för stora och för snabba förändringar av relativlöner kan också skapa problem. Om inte relativlönehöjningarna har en acceptans i breda grupper är risken att vi får en situation där det utvecklas till en spiral av kompensationskrav. Då riskerar lönebildningen att krackelera och då blir vi alla förlorare, inte minst lågavlönade kvinnor", sade hon.