Hufvudstaden: svårförklarlig kursrörelse bakom handelsstopp

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stora och svårförklarliga kursrörelser i Hufvudstadens C-aktien ligger bakom torsdagens handelsstopp. Nasdaq ska nu föra en dialog med Hufvudstaden om prisbildningen i C-aktien.

Det säger David Augustsson, presstalesman på Stockholmsbörsen, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Nasdaq Stockholm har beslutat att handelsstoppet ska bestå under en utredning huruvida förutsättningar föreligger för fortsatt handel i Huvudstadens C-aktie på Nasdaq Stockholm", skriver Nasdaq i ett meddelande.

Hufvudstadens C-aktie har stigit med närmare 90 procent sedan årsskiftet. De senaste sex månaderna rör det sig om en uppgång på 540 procent. Den betydligt mer likvida A-aktien har gått upp med 4 procent i år och med 14 procent det senaste halvåret.

"Januari 2018 införde vi en ny modell för en viss typ av aktier som hade en väldigt låg likviditet. För att öka likviditeten och främja handeln i de aktierna införde vi en auktionsmodell där det bara går att handla under tre auktioner under dagen och inte löpande", säger David Augustsson och fortsätter:

"De senaste dagarna har vi noterat samma mönster som vi såg för ett par år sedan. Trots att Hufvudstaden C är med i auktionsmodellen har vi sett att handeln börjat visa svårförklarliga kursrörelser. Vi behöver nu föra en dialog med bolaget om prisbildningen i just det här instrumentet", säger han.