HUAWEI: USA:S UTRIKESMINISTER VARNAR ALLIERADE FÖR FÖRBINDELSER

STOCKHOLM (Direkt) USA:s utrikesminister Mike Pompeo varnade på måndagen USA:s allierade för att kontrakt med kinesiska telekombolaget Huawei kan innebära "svårigheter att vara partner" med Washington.

Det rapporterar Reuters.

USA är särskilt besvärade av Huaweis expansion i Östeuropa, där Mike Pompeo för närvarande företar sig en diplomatisk rundresa.

"Vi vill säkerställa att vi delger dem (USA:s allierade, reds anm) vilka eventualiteter och risker som finns om utrustningen används", sa Mike Pompeo vid en presskonferens i Budapest.

Ungern var det första stoppet på Mike Pompeos resa, där han också kommer besöka just Polen och Slovakien - samtliga tre är länder som ännu inte stängt dörren för kontrakt med Huawei för utveckling av 5G-nät.

Huawei hävdar att 70 procent av alla telekomkunder i Ungern är beroende av bolagets teknik. Kontrakt finns med de flesta ungerska telekombolagen, bland annat flera statligt ägda.

Två av USA:s främsta allierade, Australien och Nya Zeeland, har redan blockerat Huawei från utvecklingen av 5G efter att USA anklagat telekombolaget, som är Ericssons och Nokias främsta konkurrent, för att möjliggöra spionage genom så kallade "bakdörrar" i tekniken.

Flera andra allierade står och väger i frågan, bland annat Tyskland och Storbritannien. I förra veckan hävdade förbundskansler Angela Merkel att Huawei måste försäkra att inget spionage görs möjligt för 5G-kontrakt ska kunna slutas.

Farhågan som USA gör gällande är ett framtidsscenario där den kinesiska regimen i lönndom ska kunna fjärrstyra, övervaka och spionera genom telekomnätet eller vid behov kunna stänga ner näten helt.

Enligt Reuters amerikanska regeringskällor är Mike Pompeos resa ett försök från administrationen att återta taktpinnen i regionen, efter att länderna öppnat för allt mer ryskt och kinesiskt inflytande.

Bland annat lockade Mike Pompeo under möten med Ungerns politiska elit med planer för försvarssamarbeten. Både Ungern och Polen önskar köpa medeldistansrobotar för sitt luftförsvar från USA.

På tisdagen fortsätter utrikesministerns resa till Polen, som på senare tid hamnat i rampljuset efter att en Huawei-anställd vid avdelningen för offentlig sektor gripits misstänkt för spionage tillsammans med en tidigare högt rankad chef inom landets säkerhetstjänst, som arbetade för en mobiloperatör.

Huawei förnekar dock alla anklagelser från USA och har avskedat den anställde som greps i Polen.