HUAWEI: BRITTISK SPIONCHEF RASAR MOT REGERINGENS ÖPPNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinesiska Huawei utgör en så grav säkerhetsrisk för Storbritanniens nationella säkerhet att den brittiska regeringen måste ompröva sitt beslut om att ge bolaget viss tillgång till byggnationen av 5G-nätet.

Det anser Richard Dearlove, före detta högsta chef för underrättelsetjänsten MI6.

"Att den brittiska regeringen nu tycks ha lagt utvecklingen av delar av vår mest känsliga infrastruktur i händerna på den kinesiska regimen och Folkrepublikens kommunistparti är djupt oroande", skriver han i ett barskt förord till en rapport från tankesmedjan Henry Jackson Society, som publiceras på torsdagen.

Större delen av Richard Dearloves 38-åriga karriär inom underrättelsetjänsten gick åt till att motverka anti-demokratiska krafter, i synnerhet kommunism. Att tiden har tagit denna vändning är "förbluffande", skriver han.

Huawei anklagas av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA för att möjliggöra spionage för den kinesiska regimen. Kritiker har menat att riskerna med Huawei, som i den officiella versionen ägs av de anställdas fackförbund (som i sin tur kontrolleras av regimen), är hanterbara.

Det är ett antagande som den förre MI6-chefen är starkt kritisk till. Den kinesiska regimens facit i frågan är nämligen talande katastrofalt, sett till hur den digitala övervakningen av landets minoriteter och oliktänkande har exploderat de senaste åren.

"Inte nog med detta pågår också fjärrattacker inom underrättelseinhämtning på global skala inifrån Kina. Inget av detta har med åsikter att göra - alltihop är säkerställda faktum", skriver Richard Dearlove.

USA har vid upprepade tillfällen riktat bannor mot den öppning som har skett mot Huawei från regeringar i Europa, där Kina i ökande skala har investerat tungt i flera länders infrastruktur. Utrikesminister Mike Pompeo har sagt att viktiga informationsutbyten kan omöjliggöras om Huawei släpps in i utvecklingen av 5G-nät.

Att säkerhetsproblem med olika leverantörer på marknaden, där Ericsson och Nokia är de främsta konkurrenterna till snabbväxande Huawei, tidigare har varit just hanterbara är irrelevant, anser Richard Dearlove. 5G är helt väsensskilt från 4G, menar han.

"Jag hoppas innerligt att det finns tid för regeringen att ompröva det här beslutet", skriver den förre underrättelsechefen.

Huawei har vid upprepade tillfällen tillbakavisat spionageanklagelserna och hävdat att bolaget, som på onsdagen svartlistades formellt av USA:s president Donald Trump, har gjorts till en bricka i det diplomatiska spel som är handelskriget mellan USA och Kina.