Hoist: Erik Selin köpt ytterligare aktier, blir största ägare

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Finansmannen Erik Selin har köpt ytterligare aktier i Hoist Finance varefter han blir största ägare i kredithanteringsbolaget.

Erik Selin har dels köpt 2,2 procent av aktierna i Hoist, dels förvärvat en option som ger rätt att öka med ytterligare 2,8 procent av aktierna i bolaget.

Affären omfattade i grunden en blocktransaktion om totalt 5,0 procent aktierna i Hoist. Carnegie kommer inneha posten om 2,8 procent fram tills att Erik Selin fått nödvändiga godkännande från Finansinspektionen. Erik Selin kommer inom kort göra en ansökan för ett godkännande från FI, enligt pressmeddelandet som skickats ut av Carnegie.

Det framgår inte vem som sålt aktierna till Erik Selin men enligt sammanställningen i ägardatatjänsten Holdings finns det tre ägare med minst 5 procent av aktierna utöver Erik Selin själv: EQT (5,0 procent), Carve Capital (5,9) och Swedbank Robur (8,8).

Erik Selin ägde motsvarande 7,4 procent av aktierna i Hoist i slutet av augusti, enligt Holdings.

I somras blev det via ägarstatistiken för juli, och via Nyhetsbyrån Direkts rapportering, känt att Erik Selin gått in i Hoist med köp av nästan 4 procent av aktierna. Därefter har han ökat i ett par steg.

Erik Selin är storägare i Balder med drygt 36 procent av aktierna, ett innehav värt cirka 22 miljarder kronor. Han äger en större post i fastighetsbolaget Sagax och därutöver aktier i en lång rad finansrelaterade Stockholmsnoterade bolag, däribland nischbankerna TF Bank, Resurs och Collector (där Balder är största ägare med 44 procent av aktierna) samt kredithanteraren Intrum.