Handel: Trump väntas skjuta på beslut biltullar mot EU

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s president Donald Trump väntas denna vecka meddela att han i ytterligare sex månader skjuter på beslutet om att eventuellt införa biltullar mot EU.

Det rapporterar New York Times.

"Vi har solida indikationer från administrationen om att det inte kommer att bli några tullar denna vecka", sade en EU-källa.

Trump-administrationen har till torsdagen på sig att besluta om de ska införa tullar under "Section 232" (som hänvisar till nationell säkerhet). Tullarna kan uppgå till 25 procent på bilar och bildelar.

Handelsminister Wilbur Ross sade redan den 3 november att USA kanske inte kommer att införa tullar eftersom de haft bra samtal med biltillverkare i EU, Japan och Sydkorea.

Frågan kan komma upp i ett anförande som Donald Trump ska hålla i New York på tisdagen klockan 18 svensk tid. En talesperson för Vita Huset uppgav endast att anförandet kommer att uppehålla sig vid hur skatte- och handelspolitiken har stöttat återhämtningen i ekonomin.

EU-företrädare uppgav att även om Trump skjuter på beslutet kommer hotet att ligga kvar under tiden som USA och EU fortsätter med sina handelsförhandlingar.

Även Politico har rapporterat att Trump kommer att skjuta på beslutet i sex månader.