HANDEL: EU, USA, JAPAN VILL FÖRBJUDA KINESISKT STATSSTÖD

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU, USA och Japan enades på tisdagen om att fyra typer av statsstöd till industrier bör förbjudas.

Åtgärden riktas främst mot Kina, men också mot Indien och Ryssland.

EU:s handelskommissionär Phil Hogan, USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och Japans handelsminister Hiroshi Kajiyama antog ett gemensamt uttalande när de träffades i Washington.

De fyra typerna av statsstöd som bör förbjudas är obegränsade garantier, efterskänkning av stora lån, stöd till ett krisdrabbat företag där omstruktureringsplan saknas, samt stöd till zombieföretag i branscher med stor överkapacitet.

Det sista fallet gäller om företaget inte samtidigt kan få fristående kommersiella lån.

De tre har hållit regelbundna möten i sitt så kallade trilaterala samarbete sedan 2017.

I slutändan vill EU, USA och Japan att förbuden införs i WTO:s regelverk. Vägen dit väntas dock bli lång.

Närmast hoppas de tre att samla en grupp likasinnade länder för att bygga vidare på arbetet.

Kina hoppas man till slut övertyga eftersom Kina även i fortsättningen har mycket att vinna på ett väl fungerande multilateralt handelssystem, uppgav källor i kommissionen.

Ett stort problem är dålig insyn i den kinesiska ekonomin, anser EU, USA och Japan. Därmed är det svårt att upptäcka statsstöd i olika former.

De tre vill vidga definitionen av ett "offentligt organ" som kan ge stöd.

Dessutom bör alla statsstöd automatiskt vara förbjudna om de inte har notifierats till WTO, anser de tre enligt uttalandet.

WTO:s regler ger ett klagande land möjlighet till motåtgärder - det vill säga strafftullar - om ett annat land använder förbjudna statsstöd.

EU, USA och Japan ska fortsätta samarbetet för att ta fram regler mot påtvingad tekniköverföring, som ofta sker genom samriskbolag men inhemska partners.

De tre är eniga om att tvånget berövar ursprungslandet en rättvis möjlighet att dra nytta av sin innovation.