GETINGE: NÄTIMPLANTATSRESERVERING KAN VARA FÖR LITEN -JP MORGAN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den reservering om 1,8 miljarder kronor som Getinge gjorde i höstas gällande nätimplantatkomplikationer kan visa sig vara för liten.

Det menar JP Morgan i en analys från den 16 maj.

Bakgrunden till reserveringen var att patienter i USA och Kanada begärt skadestånd för skador från komplikationer som påstås ha orsakats av kirurgiska nätimplantat, för behandling av bråck. De berörda näten är tillverkade av Getinges dotterbolag Atrium Medical.

Investmentbanken pekar i sin analys på att antalet stämningar har ökat från cirka 900 oktober 2018, när reserveringen gjordes, till 1.476 stycken i dagsläget. Enligt banken har antalet stämningar per arbetsdag också ökat på senare tid.

Enligt JP Morgan har Getinges ir-avdelning gett indikationer på att bolaget förutsatte en ökning av antalet stämningar när avsättningen gjordes i höstas, men banken, som haft en underviktsrekommendation på Getinge under en längre tid, ser alltså ändå en risk för att reserveringen är för liten.

JP Morgans riktkurs ligger på 93 kronor. Getinge handlas strax under 133 kronor på torsdagen, en nedgång med 0,4 procent för dagen.