FÖRSVAR: KASSABESVÄR HOS AIRBUS EFTER SAUDISK VAPENEXPORTBLOCK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Airbus tvingas till kostnadsbesparingar inom divisionen som tillverkar stridsflygplan och rymdfarkoster, rapporterar Reuters med hänvisning till källor. En bärande faktor är den tyska blockaden av vapenexport till Saudiarabien, enligt källorna.

Franska Airbus rullar ut en intern effektiviseringsplan för att dra in på kostnader och förbättra kassaflödet under slutdelen av året, skriver nyhetsbyrån.

Verksamheten har drabbats av konsekvenserna av kritikstormen mot vapenexport till Saudiarabien, en kritik som intensifierades efter mordet på kolumnisten och regimkritikern Jamal Khashoggi i fjol. Tyska regeringen har blockerat Airbus export av reservdelar till stridsflygplan och försvarssystem till landet, något som Airbus ledning hänvisar till som ett skäl för kostnadsprogrammet, enligt Reuters.

Divisionens vd, Dirk Hoke, har vädjat till Berlin om att avbryta blockaden, som formellt hänvisas till den höga risken för att vapnen används i strid med mänskliga rättigheter i Saudiarabiens grannland Jemen, där den saudiskledda alliansen strider med huthirebellerna och anklagats för flera bombningar mot civila.

Tysklands regering har hållit fast vid hållningen i ett flertal förlängningar av blockaden. Den nu aktuella gäller fram till i mars nästa år.

Airbus Defence and Space har 33.000 anställda och tillverkar bland annat Saab Gripens konkurrent Eurofighter Typhoon. Enheten är koncernens näst största efter passagerarflygplanstillverkningen.