FORDON: VOLVO CARS VARNAR FÖR OMOGEN SJÄLVKÖRANDE-TEKNIK - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Volvo Cars vd Håkan Samuelsson varnar för lansering av omogen och potentiellt farlig teknik för självkörande fordon, något som riskerar att försena "den bästa livräddaren i bilhistorien".

Det rapporterar Financial Times.

Allmänhetens och myndigheternas tillit till självkörande fordon är avgörande för att industrin ska kunna ta tekniksprånget fullt ut, menar Håkan Samuelsson.

"Alla i industrin måste vara ansvarsfulla här, annars dödar vi teknologin", säger Håkan Samuelsson.

"Jag tror att vi till och med måste vara mer försiktiga än upplevt", fortsätter han.

Financial Times noterar att vd:n inte direkt nämner några konkurrenter, men att kommentarerna pekar mot Tesla, som valt att kalla sitt autonoma körsystem för "autopilot" och även hävdat att de senast lanserade modellerna är "fullt självkörande". Teslas fordon har vid flera tillfällen varit involverade i dödsolyckor efter att förare överlåtit körningen till tekniken och släppt uppmärksamheten från vägbanan, noterar tidningen.

Också en Volvo-bil var involverad i en dödsolycka under ett test utfört av skjutsdelningstjänsten Uber förra året. Testprogrammet avbröts, men senare visade det sig dock att Uber stängt av flera av de inbyggda säkerhetssystemen vid olyckstillfället.