FORDON: SOFTBANK PÅ VÄG IN I UBERS SJÄLVKÖRANDE-ENHET - BN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Skjutsdelningsbolaget Uber är i slutfas av förhandlingar om att sälja av en andel i bolagets enhet för självkörande fordon till ett konsortium där japanska telekom- och teknikinvesteringsbolaget Softbank är i centrum.

Det rapporterar Bloomberg, efter att Wall Street Journal under onsdagen publicerat uppgifter om förhandlingarna.

Andelen väntas gå till försäljning för runt 1 miljard dollar, vilket innebär ett totalt värde på enheten på 5-10 miljarder dollar, skriver tidningen.

Försäljningen är troligt del av bolagets strategi för att gå mot börsen. Färskt kapital är eftertraktat i den kostsamma verksamheten. Uber gick 1,8 miljarder dollar back förra året, enligt senaste årsrapporten och har plöjt ner mer än 10 miljarder dollar i verksamheten sedan starten, enligt Bloombergs sammanställning av bolagets finanser.

Den självkörande enheten har också varit i blåsväder vid upprepade tillfällen. Bland annat i en stämning från ett av Alphabets dotterbolag Waymo gällande stöld av bolagshemligheter, vilket ledde fram till en förlikning.

För ett år sedan var också en av bolagets bilar involverad i en dödsolycka, vilket ledde till att programmet sattes på paus.