FORDON: KINA ÖVERVÄGER ÅNYO SÄNKA SUBVENTIONER FÖR ELBILAR - BN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinesiska staten överväger att återigen sänka subventionerna för konsumenter avseende elbilar, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor. Nya sänkningar innebär att risken för att den ojämförbart långa kräftgången fortsätter för den kinesiska bilhandeln.

Marknadsmyndigheter i Kina, som är världens största elbilsmarknad med runt hälften av den totala globala försäljningen, har diskuterat förslaget att sänka de statligt finansierade bidragen till konsumenter som vill köpa elbilar. Ett beslut i frågan har hållits tillbaka av den ihållande försvagningen i marknaden. Myndigheterna uppges överväga subsidiekapningar under nästa år, bland annat med stöd av orosmoln rörande att stöden blåser upp en "elbilsbubbla" i industrin, skriver Bloomberg News.

Kina har gett ut statliga elbilsbonusar sedan 2009 för att ge skjuts åt sektorn av bland annat klimatmässiga skäl. Stödhjulen har dock börjat monteras av på ett sätt som liknar hur landet dragit tillbaka stödet för solpanelstillverkning.

Senast Peking gjorde förändringar i subventionerna var i juni, då stödet skars ned med hälften i enlighet med tidigare planer om att helt avlägsna stöden "efter 2020". Subsidiekapningen innebar också att Kinas elbilsmarknadstillväxt för första gången minskade.

Tidigare, i mars, begränsades bidragen till köp av endast en handfull av de största lokala tillverkarna. Det har i sin tur har väckt tvivel om många av landets runt 30 relativt nykläckta elbilstillverkare kan överleva.

Bland dessa finns Tesla-utmanaren Nio, som länge dragits med kraftiga behov av kapital och inte lyckats växla upp verksamheten. Börsvärdet har kraschat med över 80 procent sedan noteringen på New York-börsen för ett drygt år sedan och samtidigt ökar nu konkurrensen från just Tesla efter att den amerikanska marknadsledarens nya fabrik utanför Shanghai öppnas mot slutet av året om allt går enligt plan.

Så sent som under fredagsmorgonen kom ny statistik från PCA, den kinesiska fordonstillverkarföreningen. Försäljningen i oktober var 6 procent svagare än i samma månad i fjol, vilket innebär att 16 av de senaste 17 månaderna har varit sämre än jämförelsemånaden året innan.