FORDON: DEUTSCHE VARNAR FÖR KONJUNKTURMOTVIND INOM ANLÄGGNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Deutsche Banks analytiker varnar för att den makroekonomiska motvinden kommer tillbaka trots förra veckans starka inköpschefsdata från Kina, och att detta kommer att drabba anläggningsfordonstillverkare.

Det framgår av en aktieanalys av Caterpillar, en konkurrent till Volvo-divisionen Construction Equipment, rapporterar Bloomberg.

Bankens analytiker hänvisar till att den globala synkroniserade tillväxten har "kollapsat".

"Den kinesiska konjunkturen är på väg att vända ner (och kommer fortsätta försvagas trots den ensamstående datapunkten från förra veckan), Europa bromsar in mer än väntat och USA är övermättat med bygg- och anläggningsutrustning", skriver Deutsche Bank.

Sammantaget har faktorerna "kraftfull" inverkan på resultaten, och ett tapp i samtliga av dessa "kommer inte bara leda till en negativ vinstutveckling, men också göra 2019 till toppen i konjunkturcykeln", enligt bankens analytiker.

Deutsche Bank sänker därför sin rekommendation för Caterpillar till behåll från köp, också relaterat till bolagets minskade ordertillväxt, som banken väntar sig vänder till minus i nästa kvartal. Detta tas som en tydlig varningssignal för framtida vinster.

Sjunkande orderbok är den största risken för Caterpillar-aktien eftersom detta vanligtvis föregår en negativ vändning i analytikernas konsensus med tre månader.

"Under dessa cykler sänker Wall Streets analytiker aktiens riktkurser med i snitt 45 procent och aktien faller med 40 procent från toppen", skriver Deutsche Bank.

Vid tisdagens stängning hade aktien fallit 12 procent från ettårshögsta från i maj i fjol.

Caterpillars aktie föll drygt 1 procent i Wall Streets förhandel.