FED: SVÅRT UTVÄRDERA EFFEKTER FRÅN CORONAVIRUSET - MESTER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riskerna från coronaviruset mot den globala tillväxten är något som noggrant övervakas. För tillfället är det svårt att utvärdera magnituden av de ekonomiska effekterna som härrör från viruset.

Det sade Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, på måndagen, rapporterar Dow Jones Newswire.

Loretta Mester sade att hon räknar med att den amerikanska ekonomin kommer att växa stadigt under året men att coronaviruset är en risk för prognosen.

Hon påpekade svårigheterna med att göra jämförelser med sars år 2003. Den episoden lämnade inget varaktigt avtryck på den kinesiska tillväxten men Kina är emellertid en större spelare i den globala ekonomin i dag, konstaterade Loretta Mester.

"Det finns potential för en större inverkan genom minskningar i turism och resor, minskningar i konsumtion i Kina och av kinesiska turister på andra håll, störningar i leveranskedjor och en tillbakagång i investerares önskan att ta risk", framhöll Loretta Mester.

Vidare sade Loretta Mester att hon inte förespråkar sänkta räntor för att snabbare få inflationen till målet om 2 procent. Detta skulle kunna öka risken för finansiella bubblor och andra obalanser, påpekades det.