FACEBOOK: KOMMERSIELLT PROPAGANDANÄTVERK FRÅN ISRAEL AVSLÖJAT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Facebook har stängt ned ett trollnätverk med 265 Facebook- och Instagram-konton som har stått bakom mängder med sidor i ett koordinerat "icke-autentiskt" nätverk som har fokuserat på inrikespolitiska frågor i flera länder i Afrika, Latinamerika och Sydostasien.

Nätverket presenterade sig som lokalt hemmahörande individer och spred desinformation för att piska upp engagemang i frågor via falska nyheter om vissa politiker som var aktuella i valrörelser. Nyheterna uppgavs vara grundade på läckor.

"Trots att individerna bakom nätverket försökt dölja sina riktiga identiteter har våra utredningsinsatser lett fram till det israeliska bolaget Archimedes Group. Bolaget har vid upprepade tillfällen brutit mot policyer", skriver Facebook i en nyhetsuppdatering.

Archimedes Group spenderade nära 1 miljon dollar på att marknadsföra poster på plattformarna mellan 2012 och 2019, med huvuddelen 2019.

Tidigare i veckan rapporterades att en annan israelisk aktör med verksamhet i säkerhetsbranschen, NSO Group, skapat en sofistikerad mjukvara som kunde avlyssna Facebook-ägda Whatsapps användare via användarens telefons kamera och mikrofon. Bland de drabbade finns människorättsorganisationer och advokater, enligt nyhetsrapporter.

NSO Group har tidigare anklagats för att ha möjliggjort det spionage som ledde till mordet på Washington Post-kolumnisten Jamal Khashoggi inuti Saudiarabiens konsulat i Istanbul i höstas. Bolagets teknologi saluförs till länder i västvärlden och Mellanöstern.

Avslöjandet innebar ånyo krishantering för ägarbolaget Facebook, som den senaste tiden har slitit med att återupprätta förtroendet för sin hantering av användardata.