EUROGRUPP: VÄLKOMNAR USA-SIGNAL OM UPPSKJUTNA BILTULLAR

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Euroländernas finansministrar välkomnade signaler från USA om att biltullar mot Europa kommer att skjutas upp i ett halvår.

"Det är ett klokt beslut. Det är bra att undvika ett handelskrig, som skulle ha negativa effekter på USA, på Kina och på europeiska företag", sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till journalister när han anländer till eurogruppens möte på torsdagen.

"Vi måste undvika att fastna i sanktionernas logik", fortsatte han.

Tysklands finansminister Olaf Scholz sade att ett sådant beslut skulle vara bra för handeln och ge möjlighet till samtal om handelsavtal.

"Problemen i världsekonomin är orsakade av människan. Handelsspänningar är ett problem. Om vi löste spänningarna blir ekonomin så mycket bättre. Brexit är ett annat problem att lösa", sade Olaf Scholz.

Beträffande Italien sade Bruno Le Maire att budgetreglerna behövs för att ett lands oansvariga budgetpolitik ska påverka de 18 andra euroländerna.

För en god ekonomisk utveckling behöver länder göra som Frankrike, genomföra ekonomiska reformer och få ordning på statsfinanserna. Dessutom bör länder med budgetutrymme stimulera ekonomin, sade han.

I Frankrike har receptet fungerat. Arbetslösheten är den lägsta på tio år, sade Bruno Le Maire.