EUROGRUPP: VÄLJER NY ORDFÖRANDE, SYNAR EKON LÄGET PÅ TORSDAG

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Euroländernas finansministrar ska på torsdag välja eurogruppens nya ordförande efter avgående Mario Centeno.

Eurogruppen ska också diskutera det ekonomiska läget och euroländernas budgethållning mot bakgrund av kommissionens ekonomiska prognos, som presenterades på tisdagen.

Eurogruppens ordförande måste vara en av euroländernas finansministrar. Tre har ställt upp som kandidater. Det är socialdemokraten Nadia Calvino från Spanien, den konservative Paschal Donohoe från Irland och liberalen Pierre Gramegna från Luxemburg.

Nadia Calvino uppges vara favorit samtidigt som många nordliga euroländer motsätter sig henne kraftigt.

Ordföranden väljs i en hemlig omröstning med en enkel majoritet av de 19 euroländernas finansministrar, alltså 10 röster.

Om ingen får majoritet vid första omröstningen informeras varje kandidat om sitt eget antal röster. Kandidaten med minst antal röster väntas då dra tillbaka sin kandidatur.

Finansministrarna röstar sedan tills en kandidat har fått minst 10 röster.

Mandatperioden är två och ett halvt år.

Portugisen Mario Centenos mandat löper ut den 13 juli. Han kan inte ställa upp för omval eftersom han har avgått som finansminister.

Kommissionens prognos på tisdagen spådde att det ekonomiska läget förvärras och att fallet inte har återhämtats mot slutet av 2021.

I år störtdyker BNP i euroområdet med 8,7 procent i år och studsar sedan upp med 6,1 procent nästa år, enligt prognosen.

Alla euroländer har satt in stora budgetstimulanser i år och väntas göra så även nästa år.

Det har varit möjligt genom att stabilitetspaktens budgetregler har suspenderats.

"Det finns full enighet bland euroländerna om budgethållningen för i år och 2021. Ingen tycker att 2021 är rätt år att dra tillbaka stödet", sade en EU-källa.

"Diskussionen blir om 2022. Men tiden är ännu inte inne för att med säkerhet föregripa budgethållningen 2022. Det är för tidigt att ha åsikter om hälsoläget då", fortsatte källan.

Vid presentationen av kommissionens prognos sade ekonomikommissionär Paolo Gentiloni att suspenderingen av budgetreglerna inte bör upphöra förrän alla EU-länders tillväxt har nått samma nivå som före coronakrisen.

Diskussionen om det ekonomiska läget och budgethållningen på torsdag väntas inte dra några slutsatser. Men många finansministrar väntas understryka behovet av ett omfattande återhämtningspaket, som EU-toppmötet den 17-18 juli ska diskutera.