EU-TOPPMÖTE: TAR FRAM EXITSTRATEGI FÖR CORONARESTRIKTIONER

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU ska ta fram en strategi för hur EU-länderna samordnat kan lätta på restriktionerna i samhället för att bekämpa coronaepidemin.

Det sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel vid en presskonferens efter EU-toppmötet via videokonferens på torsdagskvällen.

Det blir dessa två personer som blir ansvariga för arbetet.

"Vi har tvingats dämpa det offentliga livet och ekonomin för att sjukvårdssystemen inte ska översvämmas. Samtidigt betyder varje dag att kostnaderna för ekonomin stiger. Det är hela tiden en avvägning", sade Ursula von der Leyen.

Bäst vore om EU-länderna i samtidiga steg lyfte olika restriktioner, som social distansering och karantäner, sade hon.

Exitstrategin ska innehålla modeller för olika scenarier hur restriktionerna ska lättas. Den ska baseras på vetenskapliga råd från dels EU:s panel med hälsorådgivare och dels Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, i Solna.

Charles Michel sade att de hoppas kunna lägga fram konkreta förslag till en exitstrategi de närmaste veckorna.

Samtidigt noterade han att åtgärderna i EU-länderna för att begränsa smittspridningen har blivit allt mer lika varandra.

När det gäller EU:s roll i den ekonomiska återhämtningen sade de två att den dels bör baseras på en stark EU-budget och dels på att få inre marknaden att fungera igen.

"Leveranskedjorna måste fungera inom EU och i världen", sade Ursula von der Leyen.

Beträffande förhandlingarna om EU:s långtidsbudget 2021-2027, som körde fast vid ett extra toppmöte den 20-21 februari, sade Charles Michel att sådana förhandlingar sköts bäst när EU-ledarna kan mötas öga mot öga.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt