EU-TOPPMÖTE: GER UK BREXIT-FÖRLÄNGNING TILL ÅTMINSTONE 12/4

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-toppmötet beslöt natten till fredagen att förlänga Storbritanniens EU-medlemskap till åtminstone den 12 april.

Men det kan också bli den 22 maj, om det brittiska underhuset röstar ja till utträdesavtalet nästa vecka.

Det sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk vid en presskonferens efter mötet.

"Vad det betyder i praktiken är att fram till den 12 april är alla alternativ möjliga, och datumet för stupet senareläggs", sade han.

"Den brittiska regeringen har fortfarande ett val mellan utträdesavtalet, avtalslöst utträde, en lång förlängning eller att dra tillbaka artikel 50 (begäran om utträde)", sade Donald Tusk.

Om brittiska underhuset godkänner utträdesavtalet nästa vecka lämnar Storbritannien EU den 22 maj, i stället för som tidigare gällt, den 29 mars.

Underhuset har dock röstat nej till samma utträdesavtal två gånger tidigare.

Om underhuset säger nej nästa vecka har Storbritannien tid på sig till den 12 april "att indikera en väg framåt för Europeiska rådet", lyder slutsatstexten.

Utan att ha presenterat en väg framåt lämnar Storbritannien EU utan avtal den 12 april, sade Donald Tusk

Men Storbritannien kan övertyga de 27 EU-länderna att landet har en ny plan kan EU27 ge en ny förlängning. Men då måste Storbritannien hålla val till Europaparlamentet den 23 maj, fortsatte han.

"Någon gång måste Storbritannien bestämma sig. Det är de som har begärt utträde. De har sagt nej till tullunion, de har sagt nej till Norge-modellen", sade statsminister Stefan Löfven till journalister när han lämnade mötet.

Hur lång denna förlängning skulle vara ville kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker inte ange.

I toppmötets diskussion förekom årsskiftet om tidsgräns för en sådan lång förlängning.

"Ända till slutet", sade Jean-Claude Juncker vagt.

Ytterligare ett alternativ är att Storbritannien drar tillbaka begäran att lämna EU.

Stefan Löfven sade att de 27 EU-ledarna var eniga om principerna. Men mötet tog åtta timmar eftersom det fanns mycket att ta ställning till beträffande olika datum.

"Det är komplexa frågor. Det kräver sin tid", sade han.

Jean-Claude Juncker sade att EU är beredd på alla scenarier, inklusive ett avtalslöst utträde. Förberedelserna är på plats, sade han.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt