EU: BÖR SKÄRPA KONTROLL AV UTLÄNDSKA UPPKÖP UNDER KRISEN

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen uppmanade på torsdagen EU-länderna att noga granska uppköp av företag inom känsliga branscher, som kan bli sårbara under coronakrisen.

"När våra företag är under stress måste vi skydda vår säkerhet och vår ekonomiska suveränitet. Vi har redskapen att göra det. Jag uppmanar medlemsländerna att använda dem", sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Kommissionen uppmanade till särskild vaksamhet i sektorer som hälsa, medicinsk forskning, bioteknik och infrastruktur.

I förra veckan rapporterades att amerikanska staten försökte köpa den tyska vaccintillverkaren Curevac för att få tillgång till ett framtida vaccin mot coronaviruset.

Långt före krisen enades EU-länderna om riktlinjer för hur granskning ska gå till när EU-företag köps upp av utländska företag, till exempel från Ryssland och Kina. Då var fokus på känsliga branscher som högteknologi, energisystem, telekom och infrastruktur för transporter.

"EU vill vara öppet för utländska investeringar. Men under rådande omständigheter måste vi ha en lämplig kontroll. Vi måste veta vem som investerar och varför", sade EU:s handelskommissionär Phil Hogan.