EMU: Italien, Frankrike, Spanien bryter mot skuldkrav

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Italien, Frankrike, Spanien och Belgien sänker inte sin statsskuld i tillräcklig takt. Därmed bryter de mot EU:s budgetregler.

Det sade kommissionen i årliga sin bedömning av EU-länders budgetplaner för kommande år, som presenterades på onsdagen.

Dessa fyra euroländer, plus Finland, Portugal, Slovakien och Slovenien riskerar också att bryta mot budgetdelen av stabilitetspaktens regler.

Däremot uppfyller nio euroländer budgetreglerna helt. De är Tyskland, Nederländerna, Irland, Österrike, Grekland, Cypern, Litauen, Luxemburg och Malta.

Två länder, Estland och Lettland, uppfyller "i stort" reglerna.

"Med ökande risker som tynger utsikterna för Europas tillväxt är det uppmuntrande att euroländer som Tyskland och Nederländerna använder budgetutrymme för att stödja investeringar. Men det finns utrymme för dem att göra mer", sade kommissionens vice ordförande för EMU Valdis Dombrovskis i ett uttalande.

"Å andra sidan bör länder med höga skulder - som Belgien, Frankrike, Italien och Spanien - utnyttja de låga räntebetalningarna för att minska sina skulder", tillade han.

Utanför euroområdet fortsätter Ungern och Rumänien att bryta mot stabilitetspakten. Båda länderna har inte vidtagit några effektiva åtgärder för att följa de separata uppmaningarna som riktades till dem i juni i år.

Därför föreslår kommissionen att EU:s finansministrar riktar nya rekommendationer till Ungern och Rumänien.

EU-länder utanför euroområdet kan inte bötfällas.

Sedan i juli finns inget euroland i bötesproceduren mot alltför höga underskott. Det är första gången sedan 2002.