ECB: LAGARDE VILL SE ÖKAT GRÖNT FOKUS I ÅTGÄRDERNA - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB kommer i ökad grad att lägga ett "grönt perspektiv" på alla sina åtgärder för att se i vilken grad de kan bidra till klimatomställningen.

Det indikerar ECB-chefen Christine Lagarde i en intervju med Financial Times.

"Jag skulle vilja utröna varje tänkbar väg för att bekämpa klimatförändringarna. Detta är något som jag sätter väldigt högt", sade hon.

Det skulle därmed bli första gången som en större centralbank uttryckligen använder sitt tillgångsköpprogram för gröna mål.

ECB måste "se till alla områden och program där vi är verksamma för att hantera klimatförändringarna, eftersom i slutändan är det pengarna som talar", sade hon.

Miljöaktivister har kampanjat för att ECB ska överge sina obligationsköp i "bruna" koldioxidtunga företag och öka vikten för gröna obligationer, medan kritiker anser att det inte är centralbankernas uppgift att bestämma vilka företag som ska gynnas.

Gröna överväganden kommer att bli en del av den strategiska översyn som ECB nu återupptar.

Christine Lagarde sade att det vore ett misstag att tro att coronapandemin minskar behovet av klimatomställning och gröna obligationer.

Hon noterade också att finansmarknaderna lugnat ner sig betydligt sedan omvälvningarna i början på pandemin, men att återhämtningen kommer att vara trög, osäker och fragmenterad då vissa länder återhämtar sig snabbare än andra.

Hon sade också att ECB har gjort så mycket att de nu har tid att värdera inkommande data.