ECB: LAGARDE VILL INTE ANGE NÄR ECB NÅR PRISSTABILITETSMÅL (NY)

(Tillägg: från stycke fem)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Nya ECB-chefen Christine Lagarde vill inte säga när centralbanken kommer att nå sitt prisstabilitetsmål, under men nära 2 procent.

Det sade hon vid sin första utfrågning av Europaparlamentets ekonomiska utskott på måndagen.

Hon undvek frågan om målet ska vara symmetrisk och hänvisade till den strategiska översynen som nu pågår.

"Helt klart kommer symmetri vara en del av vår översyn. Det är en framåtblickande övning. Jag uttalar mig inte om vårt nuvarande mål", sade Christine Lagarde.

Hon sade en lång rad frågor måste ställas, som om objektivet fortfarande är giltigt, i vilken utsträckning, om det ska vara med eller utan ett band.

Christine Lagarde ställde sig bakom en eurobudget som en välkommen ny del i euroområdet, även om hon ställde sig öppen till den exakta utformningen. Andra stora valutaområden har egen budgetkapacitet, påpekade hon.

Den nya ECB-chefen tillträdde den 1 november. Hon bad om överseende med att hon befinner sig på en brant inlärningskurva.

"Övertolka inte det jag säger", sade hon.

Beträffande könsfördelningen inom ECB-rådet påpekade Christine Lagarde att alla nationella centralbankschefer i de 19 euroländerna är män. Hon bad Europaparlamentet om hjälp att påverka euroländerna för att jämna ut fördelningen.

ECB-direktionen består av Christine Lagarde och fem andra ledamöter. Tyskan Isabel Schnabel är nu kandidat för en av posterna.

När det gäller digitala valutor sade hon att euroområdet måste "skynda långsamt".

"Det finns helt klart en efterfrågan. Men vi måste vara medvetna om riskerna", sade hon.