Draghi: bred majoritet kring ränta, avmattning mer markerad

STOCKHOLM (Direkt) Det fanns en bred majoritet i ECB-rådet när det gällde dagens beslut att sänka depositräntan, den framåtblickande guidningen och TLTRO. Beträffande att återstarta QE-programmet fanns det olika åsikter, men inget behov av att rösta.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid en presskonferens efter ECB:s räntebesked på torsdagen.

Han sade att det fanns en bred majoritet även kring QE-programmet och rådet ville inte diskutera några begränsningar för programmet. Tillgångsmixen för QE kommer att vara mer eller mindre samma som tidigare.

Enligt Draghi har ECB utrymme att låta QE-programmet pågå under lång tid och han sade att paketet är adekvat för att förankra inflationsförväntningarna.

Det var inga diskussioner om att ändra marginalräntan och heller inga diskussioner om så kallade "helikopter"-pengar, det senare är inte heller något alternativ, enligt Draghi.

Enligt ECB-chefen utgör negativa räntor en mycket positiv kraft för tillväxten.

Han sade vidare att ECB noga följer sidoeffekter av den förda penningpolitiken och att centralbanken kommer att göra en "strategisk översyn" under inkommande chefen Christine Lagarde.

Den utdragna avmattningen i euroområdets ekonomi är mer markerad än ECB väntat sig och detta tillsammans med de ihållande nedåtriskerna var faktorer som bidrog till dagens beslut.

Andra faktorer som spelade in när ECB-rådet fattade sitt beslut var inflationen och inflationsförväntningarna.

Draghi sade att han vill se betydligt högre inflation framöver.

Han sade att prognoserna inte tar hänsyn till en hård brexit och att sannolikheten för att Storbritannien ska lämna EU utan ett avtal har ökat den senaste tiden.

ECB-chefen sade vidare att euroländernas regeringar behöver föra en mer tillväxtvänlig politik och försäkra att de automatiska stabilisatorerna fungerar fritt.

Han uppmanade åter regeringarna i regionen att höja sina länders långsiktiga tillväxtpotential och sade att takten i reformarbetet måste höjas avsevärt.