DEUTSCHE: INTE KLART NÅGON BANK SKULLE VILJA GÅ IHOP - BARCLAYS

STOCKHOLM (Direkt) ECB:s vilja att slå samman Deutsche Bank med någon konkurrent från ett annat europeiskt land än Tyskland behöver inte vara den bästa lösningen på den tyska storbankens bekymmer.

Det skriver Barclays i en analys, enligt Bloomberg News.

"För oss är det inte tydligt varför någon annan bank skulle titta på en sammanslagning med Deutsche", citeras Barclays, som bland annat pekar på de upptrappade kapitalkraven som sammanslagningen skulle medföra.

Deutsche Bank har en balansomslutning på 1.400 miljarder euro och klassas som en trea på den femgradiga skalan över globalt systemviktiga banker (G-SIB:s). Detta innebär att Deutsche i dagsläget behöver hålla ytterligare 2,0 procentenheter i kapital, mot maximala 3,5 procentenheter i nivå fem som i den senaste uppdateringen var tom (se nedan).

Bild: Financial Stability Boards G-SIB-lista

image

Barclays ser de nya uppgifterna om en sammanslagning som ett tecken på att Deutsche Banks lönsamhet försvagades ytterligare. Samtidigt tycks bankens strategi och mål se allt svårare ut att nå, anser den brittiska banken vidare.

Bank är svagast presterande sektor i Stoxx Europe 600 på torsdagen när Société Générale tappar drygt 6 procent sedan den franska banken meddelat att de tradingrelaterade intäkterna minskade runt 20 procent i det fjärde kvartalet (år/år).

Deutsche Bank tappar, likt den tyska sektorkollegan Commerzbank, omkring 4 procent på torsdagen. Den tyska regeringen har uppgetts vilja se en sammanslagning av de två tyska storbankerna för att stärka finansväsendet i Europas största ekonomi.