CINNOBER: KAN TÄNKAS BLI EN HÖJNING AV BUDET - ANALYTIKER (NY)

(Tillägg: kommentar från Erik Penser Bank löpande i texten)

STOCKHOLM (Direkt) Nasdaq kan tänkas komma att höja sitt bud om 75 kronor per aktie i fintech-bolaget Cinnober.

Det bedömer såväl Redeye som SvD Börsplus i kommentarer. Erik Penser Bank anser samtidigt att budet är för lågt.

Redeye bedömer att det skulle kunna komma ett motbud från andra börser eller liknande aktörer.

SvD Börsplus kallar budnivån om 75 kronor per aktie som "acceptabel" men att den lämnar utrymme för en höjning. Chansen till en budhöjning bedöms också vara "rätt god".

Rikard Engberg, analytiker på Erik Penser Bank, säger till Nyhetsbyrån Direkt att ett bud om 75 kronor per aktie "knappt reflekterar" värdet i Cinnobers kärnverksamhet och således sätter ett värde kring 0 på bolagets nya affärsområden.

"Det nuvarande budet är för lågt. Jag bedömer att det behövs ett bud på åtminstone omkring 90 kronor per aktie för att ägare ska acceptera ett sådant", säger han med påpekande att bolaget har tagit in pengar på en nivå däromkring.

Även Redeye pekar på att storägare kan antas komma att tacka nej till budet, vilket kan tvinga fram en höjning från Nasdaq.

David Zetterlund, talesman för en ägargrupp om sammantaget tre privatpersoner som håller över 10 procent av aktierna i Cinnober, har uppgett för Nyhetsbyrån Direkt att de kommer att tacka nej till ett bud på 75 kronor per aktie.

Spiltan, med 1,1 procent av kapital och röster, anser också att budet är för lågt, enligt en tweet från investmentbolagets vd Per Håkan Börjesson.

Swedbank Robur äger nära 10 procent av kapitalet. Dess förvaltare Carl Armfelt säger till EFN att han anser att budet är "snålt tilltaget". Likt David Zetterlunds ägargrupp anser även han att det är "anmärkningsvärt" att bolaget gör en riktad nyemission på 86:67 kronor per aktie under 2017 och att styrelsen sedan nu rekommenderar ett bud på en lägre nivå.

Swedbank Robur Ny Teknik var en av aktörerna som köpte aktier i Cinnobers riktade emission.

Till Di.se säger Mattias Eriksson, förvaltare på Coeli som innehar omkring 2 procent av aktierna i Cinnober, att Nasdaq lagt ett "skambud". Ett bud bör åtminstone ligga i nivå med kursen i fjolårets riktade emission, anser han.

"Budet måste upp till i alla fall närmare 90 kronor", framhåller Mattias Eriksson för nättidningen.

Cinnober klättrar 29 procent på fredagen till kursen 79:20 kronor, således nära 6 procent över nuvarande bud.