Bygg: Skanska sjunker, Peab stiger på börsen efter bokslut

STOCKHOLM (Direkt) Byggbolaget Skanska handlades ned efter en mindre NCC-repris där utdelningen oväntat sänks efter ett nedskrivningstyngt helår. Peab-aktien klättrade däremot efter ett nytt kvartal och år utan negativa överraskningar och ett förslag om en viss utdelningshöjning.

Skanskas marginaler inom byggverksamheten samt utvecklingsdelarna bostad och kommersiella fastigheter var samtliga lägre än förväntat i det fjärde kvartalet. Kvartalsrörelseresultatet om 2.383 miljoner kronor var 10 procent lägre än Infront Datas snittestimat.

Även om det gångna kvartalet uppvisade en stabilisering i den amerikanska byggdelen så bidrog stora nedskrivningar tidigare under året till att helårsresultatet per aktie minskade med 21 procent till 9:55 kronor (12:01). Utdelningen föreslås samtidigt oväntat att sänkas till 6:00 kronor per aktie (8:25) motsvarande en utdelningsandel om 63 procent (69).

Skanska har som mål att dela ut mellan 40 och 70 procent av nettoresultatet för att därutöver ha utrymme för investeringar inom sina utvecklingsdelar. Vd:n Anders Danielsson påpekar för Nyhetsbyrån Direkt att Skanska behåller finansiell styrka i och med utdelningsnivån för 2018 så att bolaget kan ta tillvara på möjligheter som dyker upp.

"Skanskas fjärde kvartal är överlag svagt mot vår och konsensusförväntan. Omsättningen är 4 procent högre än konsensus och orderintaget 9 procent starkare än vår prognos. Men det mer än motverkas av det 10 procent svagare rörelseresultatet än förväntat och utdelningssänkningen", skriver Kepler Cheuvreux i en snabbkommentar.

Samma investmentbank påpekar att Peab går starkare än de flesta av sina sektorskollegor och att det i sin tur renderar i en utdelningshöjning. Det fjärde kvartalet var "överlag starkare än förväntan" med en starkare rörelsemarginal än snittprognosen och något positivare marknadsutsikter jämfört med föregående rapport. Kepler Cheuvreux tror sammantaget på viss konsensusuppjustering efter Peabs rapport och att en positiv kursreaktion är motiverad.

Skanskaaktien backade drygt 7 procent medan Peab avancerade mer än 8 procent på fredagsförmiddagens Stockholmsbörs.

"Skanska tappar främst på grund av utdelningssänkningen även om estimaten kan tänkas justeras ned uppemot 5 procent", framhåller en mäklare för Nyhetsbyrån Direkt.