BÖRSEN: UPPÅT MED PEAB SOM VINNARE, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen återhämtade sig snabbt från en mindre nedgång vid fredagens öppning för att sedan handlas i en stigande trend som tog börsen en bit över nollstrecket. Bland storbolagen var utvecklingen blandad. Industri steg svagt medan råvarurelaterade bolag backade något. Byggbolaget Peab steg rejält på rapport.

Vid klockan 10.40 hade OMXS30 noterat en uppgång på 0,5 procent till nivån 1.619 och där 2,3 miljarder omsatts. Små förändringar kunde noteras på de ledande börserna i Europa med handel kring nollan.

Byggbolaget Peab steg mest på Stockholmsbörsen efter en rapport som var bättre än väntat. Bolagets orderingång var högre än förväntat, med en ökning av anläggningsprojekt. I halvårsrapporten visade bolaget även upp ett rörelseresultat som var 4 procent bättre än analytikerkonsensus. Aktien var upp med över 9 procent.

Även investmentbolaget Ratos rapport togs emot positivt av marknaden och aktien var upp med drygt 7 procent. I bolagsportföljen framhöll vd Jonas Wiström en bra utveckling för HL Display, Aibel och Bisnode vilket bidrog till att resultatet före skatt under andra kvartalet kunde öka med 35 procent jämfört med förra året.

Uppåt var det även för e-handlaren Boozt, som säljer kläder på nätet. Aktien avancerade 6 procent. Bolaget höjde sin prognos för försäljningstillväxten till över 36 procent för 2018 och visade ökad lönsamhet i rapporten.

I en kommentar från Berenberg framhålls att rörelsemarginalen på 4,9 procent för Boozt var stark och bättre än den väntade på 3,3 procent. För helåret väntades redan en försäljningsökning med 38 procent enligt konsensus konstaterar även den tyska banken.

Uppgångar efter rapport kunde även noteras för it-konsulten Acando vars vinst per aktie ökat med 35 procent. Aktien steg med 4 procent.

Rapporterande Nibe orsakade däremot ingen större uppståndelse på börsen. Aktien var oförändrad mycket beroende på att det mesta i rapporten kom in som väntat även om efterfrågan på braskaminerna i bolaget påverkades negativt av varmt väder i Europa.

Bland förlorarna fanns medicinteknikbolaget Immunovia som skjutit på säljstarten för produkten Immray, en blodbaserad teknologiplattform för cancerdiagnos. Aktien rasade med drygt 19 procent.

Även Björn Borg sållade sig till förlorarna efter sin rapport. Aktien sjönk med 5 procent. Ljuspunkter som bra försäljning i Sverige och Finland räckte inte för att blidka marknaden som tog fasta på svaga siffror på övriga marknader.

"Vi gör däremot ett mycket svagt kvartal i både Belgien och Holland. Vi tappar omsättning både i egna butiker och i grossistledet mot föregående år. Våra distributörer i Norge och Danmark fortsätter att utvecklas sämre än föregående år", nämner vd Henrik Bunge i rapporten.

Industrikonglomeratet Volati sjönk med 3,7 procent efter att svag delårsrapport.

"Ebita-resultatet har framförallt påverkats av att affärsområde Akademibokhandeln ingår i Volati-koncernens siffror för andra kvartalet, vilket inte var fallet för jämförelsekvartalet", kommenterade vd Mårten Andersson i halvårsrapporten.

Underrättelseföretaget Risk Intelligence som listats på Spotlight hade från en öppning på 11:60 kronor sjunkit till under 9 kronor.

Under eftermiddagen väntas amerikansk statistik. Michigan index för augusti visas klockan 16.00.

Diagram: OMXS30 17 augusti

ssimage

Källa: Infront