BÖRS: STÅLTILLVERKARE I BOTTEN I EUROPEISKA BÖRSINDEX

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ståltillverkarena intog på onsdagen bottenplatserna i flera europeiska börsindex, inklusive i Stockholmsbörsens OMXS30-index.

I det breda europiska indexet Stoxx 600 var underindexet "Basic Resources" tillsammans med "Automobiles & Parts" svagaste komponent, med en nedgång kring 2,5 procent för dagen.

Stockholmsbörsens OMXS 30-index hade strax före klockan 15 på onsdagen tappat nära 2 procent, någon tiondel mer än motsvarande index i Tyskland och Frankrike.

En negativ BNP-utveckling i Tyskland under det andra kvartalet samt en svag kinesisk industriproduktion och detaljhandel i juli bidrog till det dystra börsklimatet. Särskilt hårt drabbades konjunkturkänsliga gruvbolag, oljebolag och ståltillverkare.

På Frankfurtbörsen var stål- och industrikonglomeratet Thyssen Krupp svagast i DAX-indexet med en nedgång på knappt 5 procent. Stålbolaget Kloeckner var ned nästan lika mycket.

Likadant såg det ut i Paris, där ståljätten Arcelor Mittal rasade 7 procent och tubtillverkaren Vallourec 5 procent, medan Aperam kom undan med -4 procent.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade SSAB A i botten med en nedgång på 4,5 procent och i Helsingfors tog Outokumpu samma position med -5,8 procent.

De stora gruvbolagen i London förlorade 1-3 procent och i Stockholm tappade Boliden 3,8 procent. För oljebolagen gällde samma visa. Equinor var ned knappt 3 procent i Oslo och Lundin Petroleum föll 4 procent i Stockholm.

På LME backade kopparpriset drygt 1 procent, zink nästan 2 procent och Brentoljan närmare 3 procent.