BÖRS: RAS FÖR STÅLTILLVERKARE EFTER SVAGA EUROPEISKA PMI-DATA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ståltillverkarna hörde på fredagen till de största förlorarna på de europeiska börserna sedan inköpschefsindex från flera länder kommit in under förväntningarna och ökat oron för konjunkturläget.

I Tyskland låg Thyssen Krupp i botten av DAX-indexet med en nedgång på 3 procent. Likadant såg det ut i Frankrike, där Arcelor Mittal tog jumboplatsen i CAC 40-indexet efter att ha förlorar 3,7 procent. I Finland stack Outokumpu ut med -3,9 procent och i Stockholm var SSAB A ned 2,7 procent.

Dagen började annars bra för sektorn, med mindre uppgångar för flertalet bolag. Nedgången tog far sedan först Frankrike och sedan Tyskland publicerad PMI-data som var klart svagare än väntat. För euroområdet totalt kom industri-PMI in på 47,6 - vilket var klart under de 49,5 som väntades enligt Reuters.

Efter beskeden föll euron mot dollarn samtidigt som obligationsräntorna rasade. Den tyska tioårsräntan backade 5 punkter till negativt territorium för första gången sedan 2016 och i Sverige föll tioårsräntan 6 punkter.

Amerikanska räntor fortsatte också ned, med tioåringen ned drygt 6 punkter till cirka 2,48 procent.

Graf: SSAB A kursutveckling 22 mars

image

Källa: Infront