BÖRS: LONDONBÖRSEN SKA ÖVERVÄGA "MYCKET VILLKORAT" HONGKONGBUD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Londonbörsens ägare London Stock Exchange Group (LSEG) bekräftar att ett bud på hela bolaget mottagits från Hongkongbörsens ägare, HKEX. Budet är "mycket villkorat", enligt ett pressmeddelande från LSEX.

Styrelsen kommer överväga förslaget, men uppger sig fortsatt stå fast vid den planerade förvärvsprocessen kring finansbolaget och dataleverantören Refinitiv, en affär som klargjordes den 1 augusti på motsvarande över 260 miljarder kronor. Nya besked i ärendet med HKEX bud "kommer aviseras längre fram", skriver LSEG.

Ägarbolagets aktie, LSE, föll tillbaka till en uppgång på drygt 5 procent för dagen vid lunchtid efter att ha rusat över 17 procent på budet. Flera analytiker uttryckte sig skeptiska till att en affär skulle vara genomförbar, särskilt givet det rådande geopolitiska läget i världen och ägarsituationen i HKEX.

Den lokala regeringen i Hongkong, vars närmanden mot Kina på senare tid utgjort grunden för de stora protester som härjat staden, är den enskilt största ägaren i moderbolaget bakom Hongkongbörsen, HKEX. Myndigheterna har sex av 13 stolar i styrelsen.

Storbritanniens näringsminister Andrea Leadsom sade i en intervju med Bloomberg TV att förslaget kommer granskas "mycket noggrant" innan det släpps igenom, med tillägget att dylika utländska direktinvesteringar och samarbeten alltid är intressanta.

Hongkong-regeringens utbredning i ägarlistan har kritiserats av stadens liberala oppositionella för att vara i strid med grundläggande principer om marknadsfrihet och att det öppnar för Kinas myndigheter att befästa greppet om Hongkongbörsen likt vad som är rådande för fastlandskinesiska börser. Shanghai- och Shenzhenbörserna är under ett klart större myndighetsinflytande än vad som är legio i västvärlden.

Noterbart i saken är att HKEX sedan 2012 äger den globalt dominerande metallbörsen London Metal Exchange.

HKEX kommunicerade under förmiddagen att "övertygande strategiska möjligheter att skapa en global ledare inom infrastruktur för börshandel" låg bakom budet.

Totalt uppgår budet på Londonbörsen till motsvarande 355 miljarder kronor.