BÖRS: GALEN VÄRDERING, NEGATIV KINATILLVÄXT HOTAR - GUGGENHEIM

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinas BNP kan ha tagit duktigt med stryk av coronaviruset - prognosen för ett värstafallsscenario i första kvartalet är en kontraktion med 6 procent, vilket skulle kunna sticka hål på en finansbubbla som kommit att bli helt frikopplad från fundamentala faktorer, spår rådgivaren Guggenheims strategichef Scott Minerd.

Likviditet från Federal Reserve och de andra centralbankerna i världen har gjort att problemen i ekonomin döljs och coronavirusutbrottet kan bli tungan på vågen och spräcka en gigantisk tillgångsbubbla, spår Scott Minerd i ett investerarbrev.

"Jag har aldrig i hela min karriär sett något så vansinnigt som det som nu utspelar sig. Det här kommer oavsett vilket att sluta illa", skriver Guggenheimstrategen, som basar över tillgångar på 275 miljarder dollar.

Kinas BNP är siffran han först och främst kommer spana mot. Nämnas bör att Guggenheims siffra skiljer sig drastiskt mot flera andra analytiker, som spått en tillväxtinbromsning med 2-3 procentenheter från förra årets siffror kring 6 procents ökning av BNP, men Scott Minerd menar att det ligger i farans riktning att leverantörskedjor störts mer än vad som hittills går att utläsa.

"Folk går inte till jobbet. Då blir det ingen produktion och det är knappast troligt att vi kommer återgå till någonstans ens i närheten av nivåerna från innan firandet av det kinesiska nyåret", sade han.

För att förtydliga spådde strategichefen att en inbromsning likt den förutspådda BNP-minskningen med 6 procent skulle skicka ned oljepriset med mer än hälften, till runt 25 dollar per fat, med visst varsel för att han kan vara ute på villovägar.

"Antingen är vi verkligen på väg in i ett nytt paradigm eller så är energin i den spekulation som driver marknaden helt tokig. Jag tippar på det senare nämnda", skriver Scott Minerd.

"Marknaden av i dag utgörs av låga avkastningar, små skillnader i räntor på obligationspapper av olika löptid ("spread") och höga och stigande priser på riskfyllda tillgångar. Var du än ser dig omkring så hittar du bara rödflaggor", skriver Scott Minerd.

Det är inte första gången Scott Minerd och Guggenheim uttalar kraftigt negativ syn mot marknaden. Förra våren hävdade rådgivaren att den globala aktiemarknaden skulle rasa dramatiskt över sommaren, en profetia som inte besannades.