BÖRS: FORDONSSEKTOR LYFTER EFTER VW-KÖP, FIAT-SPEKULATION

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Biltillverkare och fordonsunderleverantörer tog täten i tisdagens handel på de europeiska börserna. I det breda indexet Stoxx 600 utgjorde sektorn det starkaste underindexet, med en uppgång på 2,4 procent.

Bakom uppgången ligger bland annat att Volkswagens huvudägare, familjerna Porsche och Piech, via holdingbolaget Porsche SE, under de senaste månaderna köpt aktier i VW för motsvarande 4,2 miljarder kronor med avsikt att öka sitt inflytande, enligt bolagets bokslutsrapport.

"Vi är fortsatt övertygade om att Volkswagen har en stor potential att öka sitt 'value added' och att dagens värdering inte återspeglar detta", kommenterar bolagets ordförande Hans Dieter Pötsch i rapporten.

Köpen kan komma att fortsätta, låter Porsche SE förstå.

Porsche SE äger efter de senaste köpen 53,1 procent av Volkswagen, en ökning med 0,9 procentenheter.

Uppåt var det även för franska biltillverkare och i Italien steg Fiat Chrysler.

En talesman för grundarfamiljen Peugeot indikerade i en intervju med den franska affärstidningen Les Echos att den skulle stödja PSA, som tillverkar Peugeot och Citroen, om bolaget skulle föreslå ett samgående med en annan tillverkare, varav Fiat Chrysler är en tänkbar kandidat.

Även den franska staten, som liksom familjen Peugeot äger 12 procent av PSA, skulle sannolikt stödja ett samgående med Fiat Chrysler, anser analytiker vid Société Générale, enligt Bloomberg News.

På Frankfurtbörsen var Daimler, BMW och Volkswagen nära topp av DAX-indexet, med Continental inte långt efter. Tendensen var densamma i Paris, där underleverantören Valeo delade pallen med Renault och Peugeot.

Även i Stockholm var sektorn stark, med tydliga uppgångar för till exempel Veoneer, Volvo och Autoliv.