BÖRS: CORONA EN LÄTT MATCH FÖR 800 RÄNTESÄNKNINGAR - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ängslan runt coronaviruset har under veckan bleknat bland investerare som köpt upp börser till nya rekordnivåer världen över. Med pengar överallt som nästan inte kostar någonting att låna efter totalt 800 räntesänkningar sedan finanskrisen för drygt tio år sedan är det inte konstigt att "allt går upp", skriver Bank of America i en veckoanalys.

Torsdagens räntesänkning från den mexikanska centralbanken var nummer 800 sedan Lehman Brothers kollaps i september 2008, skriver Bank of America.

Trenden har främst gynnat techbolag. Det har varit tydligt också under den rapportperiod vi nu är mitt uppe i. I en separat analys från Barclays på fredagen finns en sammanställning som visar att den genomsnittliga vinstökningen i kvartalet varit 34 procent i sektorn, jämfört med samma kvartal 2018. De konjunkturberoende bolagen har samtidigt stått för en vinstminskning på i snitt 18 procent i kvartalet, enligt Barclays.

Obligationsmarknaden har på sitt håll under veckan som gått sett det största inflödet någonsin och aktiemarknaderna tycks ha skakat av sig oron för coronaviruset helt och hållet.

I Stockholm seglade OMXS30-index upp till indradagsrekord på tisdagen, onsdagen och fredagen. Det har även skett ute på Europas börser och i USA med rekordnoteringar för såväl Stoxx 600 som S&P 500.