BOEING: 50 MLN USD SKA GÅ TILL ANHÖRIGA TILL OLYCKSOFFER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Boeing ska avsätta hälften av beloppet på totalt 100 miljoner dollar som finansiellt stöd till anhöriga av de som omkom i de två flygplanskrascherna med modellen 737 Max 8, skriver Reuters.

Det framgår dock inte vilka som kommer ha rätt till kompensation eller när det kommer att utbetalas.

Tidigare i juli meddelade Boeing att anhöriga till olycksoffren till de Boeing 737 Max-8 plan som kraschat skulle få ersättning, något som utlöste en våg av missförstånd hos anhöriga.

Boeing avsåg nämligen inte att ge skadestånd till de efterlevande, utan göra avsättningar under flera år till ospecificerade välgörenhetsorganisationer och lokalsamhällen.

Sedan olyckorna har ett flygförbud för 737 Max 8-modellen införts, och förbudet väntas inte upphöra förrän tidigast 2020.

346 människor omkom i krascherna, varav fyra svenskar. Både Boeing och FAA har kritiserats hårt för det certifieringsarbete som föregick att 737 Max lanserades och EU:s motsvarighet till amerikanska FAA har sagt sig avse genomföra en självständig certifieringsprocess innan planen kan återtas i drift i regionens luftrum.