BOE: SER TRÖG ÅTERHÄMTNING, REDO AGERA MER - RAMSDEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Återhämtningen i den brittiska ekonomin kan gå långsammare än väntat och centralbanken bör vara redo att agera igen.

Det sade Dave Ramsden, vicechef på Bank of England, till Reuters.

BOE:s scenario från mötet den 7 maj var att företagens neddragna investeringar kan skapa långsiktiga skador för ekonomin.

Dave Ramsden noterade att en del företag kan komma att stänga ned för gott eftersom de inte kan anpassa sig till en värld efter covid-19. Ihållande hög arbetslöshet är också en fara även om den brittiska arbetsmarknaden varit mer robust än befarat efter tidigare chocker.

"Vi var i maj mycket tydliga med att riskerna ligger på nedsidan", sade han.

Nedgången på 25 procent under andra kvartalet kanske är lite väl pessimistisk dock, utifrån en del snabba indikatorer och hur andra länder har agerat för att lätta på restriktionerna. Det är däremot mycket osäkert om det något bättre läget håller i sig.

Bank of England har ett nytt möte i juni och många ekonomer tror att de då kommer att utöka obligationsköpen, som nu ligger på 645 miljarder pund.

Dave Ramsden sade att han inte utesluter det.

"Det är mycket möjligt att vi kan göra mer vid detta möte eller något efterföljande möte. Vi kommer att fatta beslutet då", sade han.

Vad gäller andra åtgärder sade han att de har hela verktygslådan under aktiv bevakning. Det är också helt i sin ordning att ha ett öppet sinne om negativa räntor, men BOE måste förstå hur det kan påverka det brittiska banksystemet och hur det fungerat i andra länder, under perioder som inte liknat denna.