BILLERUD KORSNÄS: ILLA POSITIONERAT VID SÄMRE TIDER - SHB

STOCKHOLM (Direkt) Billerud Korsnäs är dåligt positionerat inför en eventuell nedgång i konjunkturen.

Det menar Handelsbanken Capital Markets som sänkt sin rekommendation för aktien från minska till sälj, en nedgradering Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på måndagen.

Banken motiverar ställningstagandet med att peka på bolagets höga skuldsättning, den pressade lönsamheten, de många produktionsstörningarna och den kommande uppstarten av kartongmaskinen på Gruvön.

Apropå uppstarten skriver banken att kartongmaskiner, och då i synnerhet om det rör sig om vätskekartong, är dyra och tidsödande att få i gång. Processen med att få kartongmaskinen, KM7, på Gruvön att nå full kapacitet beräknas ta fem år.

"Vi kommer sannolikt att få en hel del överraskningar under den femåriga processen, vilket ökar risken", skriver Handelsbanken.

Banken har sänkt sina utdelningsprognoser för de två kommande åren och menar dessutom att värderingen av bolaget är utmanande.

Handelsbankens nya riktkurs ligger på 100 kronor, ned från tidigare 109 kronor. Billerud handlas på måndagsförmiddagen ned drygt 2 procent till 119 kronor.