BILLERUD KORSNÄS: FLERA ANALYTIKER UPPREPAR REK EFTER 3 KV

STOCKHOLM (Direkt) Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs resultat för det tredje kvartalet levde inte upp till marknadens snittförväntningar och på Stockholmsbörsen har aktien fallit med dryga 10 procent efter att rapporten offentliggjordes.

Flera analytiker upprepar dock sina rekommendationer, positiva eller negativa, efter niomånadersrapporten. Ett undantag är SEB, som höjer sin rekommendation till köp från behåll, men med riktkursen kvar på 120 kronor.

"Med det stora investeringsprogrammet i Gruvön och Skärblacka nästan slutfört och en aktiekurs som släpar efter sektorkollegorna, blir vi alltmer angelägna om att köpa in oss i ett 'case' med en stark [väntad] återhämtning av kassaflödena", skriver bankens analytiker.

Billerud Korsnäs justerade rörelseresultat uppgick till 540 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Infront Datas sammanställning av tre analytikers prognoser låg i genomsnitt på ett justerat rörelseresultat om 673 miljoner kronor.

Pareto Securities fokuserar också på kommande kassaflöden samt på intäkter från en eventuell försäljning av skogsmarker efter uppdelningen av Bergvik Skog, och upprepar sin köprekommendation med något nedjusterad riktkurs 145 kronor (150).

"Det tredje kvartalets rapport missade förväntningarna, men vi anser inte att detta ändrar vår grundläggande syn, även om marginalpressen kan antas fortsätta på kort sikt", skriver mäklarfirman.

Nordea upprepar också sin köprekommendation, med bibehållen riktkurs 150 kronor. Liksom för SEB och Pareto är det mer långsiktiga faktorer som lockar.

"Billerud Korsnäs kvartalsrapport var något av en besvikelse men vår senaste uppgradering av aktien är baserad på möjligheterna inför 2019, där vi ser fortsatt samma katalysatorer", motiverar Nordea köprekommendationen.

Kepler Cheuvreux står också fast vid sin rekommendation och riktkurs, vilket innebär rådet minska och riktkursen 95 kronor.

"Resultatet påverkades av motvind från högre råmaterialkostnader. Uppstartande verksamhet fortsätter att

pressa rörelseresultatet. För affärsområdet Consumer Board har man kontrakt med fixerade priser för återstoden av året, så det blir svårt att motverka högre råmaterialkostnader på kort sikt", skriver analytikern, vars prognos för det justerade rörelseresultatet låg marginellt under utfallet.

Billerud Korsnäs handlades vid 14-tiden på onsdagen till 103:15 kronor, en nedgång med knappt 3 procent för dagen. På rapportdagen tisdag föll aktien nästan 9 procent.

Graf: Billerud Korsnäs kursutveckling 1 år

image

Källa: Infront