BAYER: AKTIEN UPP PÅ UPPGIFTER OM MASSFÖRLIKNING AV CANCERFALL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kemi- och läkemedelsbolaget Bayers aktie steg runt 8 procent på Frankfurtbörsen i förmiddagshandeln efter att bolaget uppgett att "framsteg" gjorts i fråga om de stora skadeståndsanspråk som riktats mot bolagets glyfosatbaserade bekämpningsmedel Roundup, som vissa menar orsakar lymfcancer.

Tidigare rapporter från Bloomberg News bekräftades åtminstone delvis av Bayer under förmiddagen, efter att nyhetsbyråns källor uppgett att förlikningsavtal ingåtts muntligen i ett flertal rättsfall.

Hundratusentals insjuknade i så kallat non-Hodgkins lymfom har stämt Bayer och andra bolag som saluför bekämpningsmedel med glyfosat. I Bayers fall rör stämningarna Roundup, som föll in i portföljen efter förvärvet av det amerikanska jordbruksbolaget Monsanto. Bayer meddelade i april att antalet stämningar som tagits upp i rätten växt till 52.500.

Nu har ett muntligt avtal nåtts med 50.000-85.000 av dem som menar att Roundup orsakat sjukdom, enligt Bloomberg News, avtal som enligt nyhetsbyrån kommer offentliggöras i juni.

"Vi har gjort framsteg i processen men kommer inte spekulera om utkomsten eller tajmingen på grund av sekretess", sade en talesperson.

För ett år sedan sjönk Bayer-aktien rejält sedan bolaget ålagts att betala över 2 miljarder dollar i skadestånd till ett gift par som hävdade sig ha drabbats av cancer efter exponering för Roundup. Bayer överklagade domen och domstolen sänkte skadeståndet till 87 miljoner dollar.

Sedan förvärvet av Monsanto aviserades under 2016, en affär värd 63 miljarder dollar, har Bayers börsvärde sjunkit med runt 30 procent.

Förvärvet var slutfört först i september 2018 efter att konkurrensmyndigheter i både USA och EU tvingat Bayer och Monsanto att avyttra delar av verksamheten för att släppa igenom affären, som kritiserats av flera storägare i Bayer för att vara "det sämsta bolagsförvärvet i historien" givet det berg av stämningar som vilade över Monsanto.

Den eventuella skadligheten från glyfosat har myndigheter runt om i världen ännu inte kunnat nå enighet om.

Substansen listades som cancerogen av FN:s världshälsoorganisation WHO:s cancerforskningsenhet 2015, men amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA hävdar sig ha gått igenom en avsevärt större informationsmängd än WHO och kommit fram till att det "inte är troligt att Roundup är cancerogent".

Ogräsmedlet används inom jordbruk och har påträffats i för människan ofarligt låga halter i mat, enligt Livsmedelsverket. Svenska producenter får i huvudsak bara använda glyfosat efter skörd och före sådd.