BANK: MÖJLIGA BYTEN I EU-SEKTOR FÖR USA-FINANSHUS - NATIXIS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inom euroområdets svaga banksektor finns det möjliga byten för amerikanska sektorkollegor.

Det bedömer Natixis i en analys.

"ECB kommer antagligen att sänka räntor ytterligare och det kommer troligen att försvaga euroområdets banker ännu mer till följd av marginalpress. Det kommer ytterligare att tynga avkastningen på eget kapital och marknadsvärderingarna", skriver investmentbanken.

De nedpressade marknadsvärderingarna gör europeiska banker till "lätta byten för USA-banker", enligt Natixis.

Alternativt kommer amerikanska banker att ta marknadsandelar på finansieringssidan i Europa, fortsätter analysen.

Tysk tioårsränta drog ned 4 punkter till -0,65 procent på onsdagen. Amerikansk och brittisk två- samt tioårsränta har stundtals på onsdagen uppvisat inverterade räntekurvor för första gången sedan finanskrisåren 2007/2008.

Det regionala europeiska indexet Stoxx Europe var ned 1,5 procent på onsdagseftermiddagen med banksektorn 2,5 procent lägre. Bland enskilda bankaktier tappade exempelvis de tyska storbankerna Commerzbank och Deutsche 4-5 procent.

Amerikanska statspappersräntor har förts ned cirka 10 punkter på onsdagen och S&P 500-indexet har öppnat ned runt 1,5 procent med bank som sektor nära 3 procent lägre.

På makrostatistikfronten har kinesisk data för juli varit en besvikelse medan tysk BNP som väntat visade på en begränsad nedgång mellan det första och andra kvartalet.