Autoliv: oväntat höga böter, men ingen fara på sikt -analytiker

STOCKHOLM (Direkt) Att bilsäkerhetsföretaget Autoliv stod inför dryga kartellböter från EU-kommissionen var väl känt, men beslutet att reservera hela 1,9 miljarder kronor är ändå något av en överraskning.

På sikt bör bolaget och dess starka ställning i marknaden dock knappast påverkas. Om något kan det dras en lättnadens suck över att ett orosmoment nu kan läggas till historien.

Den bilden ger några analytiker efter torsdagsmorgonens meddelande.

"Tidigare har belopp i storleksordningen 400-500 miljoner kronor diskuterats och avgifterna för den amerikanska delen av undersökningen blev ju väsentligt lägre. Jämfört med hur kartellundersökningar för andra bolag har slutat är det dock inte några extrema belopp", säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken Capital Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

Beloppet, som reserveras i resultatet för det fjärde kvartalet, motsvarar cirka 24 procent av Autolivs väntade vinst per aktie för 2018, beräknar Pareto Securities.

Några betydande effekter för Autolivs del, utöver engångsposten, tror Hampus Engellau inte på.

"Min erfarenhet är att lönsamheten sällan påverkas av den här typen av händelser. Autoliv har en mycket stark ställning på marknaden, med en bra orderbok och hög marknadsandel", säger han.

De 1,9 miljarder kronor bolaget avsätter motsvarar mindre än hälften av 2019 års väntade fria kassaflöde, noterar Morgan Stanley.

"Även med betalning 2019 räknar vi med att bolaget med god marginal kommer att hålla sig under den lägre delen av sitt målintervall för nettoskuld i relation till ebitda-resultat", skriver investmentbankens analytiker, som inte ser något hot mot framtida utdelningar eller återköp från och med 2020.

"Totalt sett, trots att det blir ett kontantutflöde, är det skönt att kunna klara upp detta mindre orosmoment. Vi betraktar inte dessa nyheter som något som ändrar bolagets 'story'", skriver analytikern.

Autoliv handlades vid 13.30-tiden på torsdagen till knappt 744 kronor på Stockholmsbörsen, en nedgång med knappt 4 procent för dagen. Stockholmsbörsens OMXS30-index var samtidigt ned drygt 2 procent.