Autoliv: just nu går utveckling åt rätt håll i Kina - vd

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bilförsäljningen i Kina har fallit rejält de senaste veckorna i spåret av coronavirusets utbredning, men nu går utvecklingen till synes åt rätt håll och bilsäkerhetsjätten Autoliv matchar produktionen med efterfrågan.

Det säger Autolivs vd Mikael Bratt till Nyhetsbyrån Direkt.

"De flesta kunderna har kommit tillbaka och startar verksamheten på nytt. De sista ska nog vara i gång nästa vecka, även om kapacitetsutnyttjandet inte är där det ska vara", säger han.

Autoliv har omkring 18 procent av sin totala försäljning i Kina och 15 fabriker i landet, plus en i Taiwan.

"Alla fabriker är igång, och förser kunderna med komponenter i takt med deras avrop. Vi är i balans med efterfrågan", säger Mikael Bratt.

Den kinesiska personbilsförsäljningen rasade med 92 procent under de två första veckorna i februari, enligt lokala källor. Detta ska dock ses i ljuset av att den långa kinesiska nyårshelgen sammanföll med virusets utbrott och att ledigheten förlängdes av myndigheterna, påpekar Mikael Bratt.

Hur lång tid det tar innan läget normaliserats är omöjligt att säga i dag, menar Autolivchefen.

"Just nu ser det ut att gå åt rätt håll, men vi har planer färdiga om utvecklingen skulle vända", säger han.

Hur bolagets prognoser för helåret 2020 förändras är det därmed för tidigt att säga.

"Vi har kvar guidningen för helåret. Behöver vi komma tillbaka i den frågan gör vi det, men det är alldeles för tidigt nu", säger Autolivs vd.