ASTRA ZENECA: VÄNTAR SIG LOKELMA KOMMER ÖVERTRÄFFA KONKURRENTER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Astra Zeneca har i den tidiga lanseringen av Lokelma, vid behandling av hyperkalemi, sett en högre nyförskrivning av läkemedlet än det konkurrerande läkemedlet Veltassa från det schweiziska bolaget Vifor Pharma. Enligt bolagets förväntningar kommer Lokelma i framtiden även att nå en högre total förskrivning än konkurrenten Veltassa.

Det framkom under fredagens telefonkonferens.

Lokelma lanserades av Astra Zeneca i USA under juli 2019 och är även godkänt i Europa och Kina. För helåret 2019 noterades en global försäljning om 14 miljoner dollar.

Enligt konsensus från Bloomberg väntas Lokelma nå en försäljning om cirka 424 miljoner dollar vid 2022.

Konkurrerande Veltassa väntas enligt konsensus som Vifor Pharma presenterar på sin hemsida nå en försäljning om cirka 387 miljoner schweizerfranc för att stiga till cirka 519 miljoner schweizerfranc 2023.

Satsningen på Lokelma uppges ha varit ett strategiskt beslut för fyra-fem år sedan att behandla hjärt- och njursjukdomsjukdomar, diabetes och kardiovaskulära sjukdomar (hjärt- kärlsjukdomar).

"Vi har alltid trott på att det finns en synergi där. Farxiga visade sig vara ett ännu tydligare fall för den synergin än vad vi väntade oss då. Om du tänker på det globalt att folk åldras, högt blodtryck är fortsatt ett problem, diabetes är ett växande problem så det är en enorm våg av hjärtsjukdomar, hjärtsvikt och njursjukdomar som väntas så det finns ett enormt behov av produkter som Lokelma, Roxadustat och såklart Farxiga", sade Astra Zenecas vd Pascal Soriot på en fråga från Nyhetsbyrån Direkt.

Lokelma införlivades till Astra Zeneca under slutet på 2015 genom förvärvet av det amerikanska bioteknikbolaget ZS Pharma för 2,7 miljarder dollar.