Apple: president Donald Trump överväger ge ny tarifflättnad

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s president Donald Trump fick en guidad visning i en fabrik som tillverkar Apples nya Macbook Pro på onsdagen - och vd Tim Cook gavs också en indikation om att teknikbolaget kan få tullundantag för att möta konkurrens från bland annat Samsung, enligt ett uttalande från presidenten.

Den fabrik som besöktes av Donald Trump har nu inlett tillverkning av nästa generations Macbook Pro, en modell som tidigare i år blev kontroversiell när det rapporterades att tillverkningen skulle förläggas till Kina.

På onsdagen var det dock annat ljud i skällan än vid den tidpunkten från presidenten, vars "Amerika främst"-slogan blivit definitionen av den förda ekonomiska politiken.

"Vi tittar på det", sade presidenten som svar på en reporters fråga om tariffundantag för Apple.

"Problemet är att vi har Samsung. Ett starkt bolag som är konkurrent till Apple, och det är inte rent spel eftersom vi har ett handelsavtal med Sydkorea - ett starkt handelsavtal med Sydkorea - men vi måste behandla Apple på ungefär liknande grunder som vi behandlar Samsung", sade Donald Trump.

Beskedet om att tillverkningen skulle förläggas till Austin kom i samband med att USA gett bifall åt 10 av 15 ansökningar om tarifflättnader från Apple. Nu har Apple stött på med ytterligare ansökningar.

I samband med presidentbesöket aviserades också att Apple påbörjat uppförandet av ett nytt campus i Texas delstatshuvudstad Austin. Centret ska öppna 2022 och husera upp till 15.000 anställda.

För närvarande har Apple runt 7.000 anställda i Austin. Staden är dock stadd i snabb förvandling, givet att också flera andra teknikbolag etablerat sig i staden.