Andersson: slopad värnskatt extraordinärt fördelningspolitiskt

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Finansminister Magdalena Andersson har "svårt att se" att det i det framtida budgetsamarbetet kommer att läggas budgetar med samma fördelningspolitiska effekter som när värnskatten nu slopas.

Det sade hon vid en pressträff på onsdagen samband med att höstbudgeten blivit offentliggjord.

På en fråga om hur hon som Socialdemokrat kunde gå med på en avskaffad värnskatt som gynnar de med de högsta inkomsterna till en kostnad på drygt 6 miljarder kronor, och ökar inkomstklyftorna i landet svarade hon att hon inte skulle ha gjort det om hon inte fått något i gengäld.

"Självklart står jag för helheten i budgeten och i januariavtalet… Vi skulle aldrig gått med på detta om det inte samtidigt fanns en radda med förslag som vi i Socialdemokraterna ville ha", sade Andersson och radade upp reformer inom bland annat välfärdssektorn, till pensionärerna och skolan.

På en fråga om huruvida det är rätt att spara när ekonomin vänder ner och arbetslösheten stiger kraftigt svarade hon att regeringen "både har torrt krut i ladorna och de automatiska stabilisatorerna" för att möta en sämre ekonomisk utveckling än väntat.

Finansministern sade vidare att finansdepartementet sedan hon blev finansminister inte längre publicerar uppgifter om antal jobb som en viss åtgärd, exempelvis skattesänkning, kan väntas ge.

"Sedan jag blev finansminister gör vi inte sådana beräkningar eftersom de är alltför osäkra", sade hon.

Finansministern fick också frågor om varför inte den så kallade "familjeveckan" finns med i budgeten och svarade att detta förslag måste utredas och remitteras och därför kommer senare under mandatperioden. Förslaget är en del av 73-punktsprogrammet som regeringen har förhandlar fram med Centern och Liberalerna.

Enligt finansministern gynnas familjer i denna budget bland annat av reformer för skolan och i sjukvården.