Andersson: ser inget behov i dag för extra ändringsbudget

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Finansminister Magdalena Andersson ser i dagsläget inget behov av att lägga fram en extra ändringsbudget. Tvärtom varnar hon riksdagen för att försöka tvinga fram en sådan eftersom det skulle riskera att skada förtroendet för den svenska budgetprocessen.

Det sade hon vid en pressträff på tisdagen.

Frågan har aktualiserats av att såväl Vänsterpartiet som Moderaterna på tisdagen krävt mer pengar till bland annat välfärden. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt hotade vid en pressträff med att sätta sig i förhandlingar med Moderaterna och Kristdemokraterna, redan denna vecka, om inte regeringen är beredd att ge besked redan i morgon om ett tillskott till välfärden.

"Det är inte så att jag darrar av skräck över att fler partier ser behov i kommuner och landsting", sade finansministern.

Enligt henne är det viktiga för kommuner och landsting "inte när riksdagsbeslutet tas utan hur mycket pengar de får".

Andersson sade att "vi får se vad diskussionerna i riksdagen ger", om partier i riksdagen tar egna initiativ.

"Om det händer är en hypotetisk fråga, men som skulle riskera att skada förtroendet för den svenska budgetprocessen gentemot de internationella marknaderna", sade hon.

Hon manade till försiktighet med att "riva upp budgetordningen", det skulle skada Sveriges rykte om ordning och reda, om man börjar "riva och slita i anslagen".

Finansministern sade att regeringen kommer att lägga fram sina förslag i samband med vårpropositionen.

"Exakt vad vi kommer att komma med i vårbudgeten eller vårändringsbudgeten återkommer vi med", sade hon utan att kunna precisera när detta kommer att ske.