Andersson: öppnar för statligt ägande i krisande företag - DN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Finansminister Magdalena Andersson öppnar för att staten kan gå in som ägare i krisande företag till följd av coronakrisen.

Det säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

"Det är absolut en fullt möjlig väg att gå", säger hon.

Finansministern påpekar samtidigt att i den företagsakut som regeringen skapat, med många småföretag, så har staten inte riktigt kompetens för att gå in och vara ägare till tusentals caféer och restauranger. Därför används det vanliga banksystemet för de kreditgarantier som getts.

"Men handlar det om färre och större bolag så är det en möjlig väg", säger Andersson.

På en fråga om statligt kapital bör kopplas till ägande i större utsträckning svarar finansministern:

"Det är så vi brukar jobba i Sverige. Skattebetalarna är med och tar en risk och ska också ha möjlighet att vara med på uppgången, när det vänder, och kunna få tillbaka en del av pengarna."

Beträffande aktieutdelningar säger Magdalena Anderson vidare att "det är klart att det kan sticka i skattebetalarnas ögon" om företag som tar emot statligt stöd samtidigt gör stora aktieutdelningar.

På en fråga om risken för en ekonomisk depression och massarbetslöshet i Sverige svarar finansministern att det handlar helt om hur långvarig krisen är, och vad som händer i andra länder givet att Sverige är "väldigt exportorienterat".

Hon talar också fyra faser för krishanteringen i den ekonomiska politiken; den första handlade om att ge vården resurser och begränsa smittspridningen, fas två var de snabbt framtagna krispaketen för att skydda jobb och företag. Nu väntar nästa steg: insatser för att begränsa skadorna av den arbetslöshet som ändå kommer att uppstå, samtidigt som pengar ska sparas till tiden efter den akuta viruskrisen.

"Vi vill ha resurser kvar så att vi kan återstarta ekonomin, både i form av konsumtionsstimulanser och investeringar. För att kicka igång ekonomin men också för att vi vill ställa om Sverige till ett mer klimatsmart samhälle", säger Magdalena Andersson.