ANDERSSON: AVTAL MED PORTUGAL SLOPAR SKATTEFRI SVENSK PENSION

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige har slutit ett skatteavtal med Portugal som sätter stopp för att svenskar ska kunna ta ut privata tjänstepensioner och fallskärmar skattefritt där.

Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en presskonferens på torsdagen, efter att just ha undertecknat ett tillägg till det befintliga skatteavtalet med Portugals finansminister Mario Centeno.

"Det handlar inte om stora belopp för statskassa, men det är en rättvisefråga. Man undergräver legitimiteten för skattesystemet", sade Andersson.

Däremot handlar det om stora belopp för den enskilde personen, tillade hon.

I samband med Portugals skuldkris ändrade landet sin skattelagstiftning för att locka till sig rika pensionärer. Det möjliggjordes av en lucka i den svenska lagstiftningen.

Portugal har inte varit helt lätt att övertyga.

"Vi har kämpat hårt för det här", sade finansministern.

Förhoppningsvis träder avtalet i kraft redan i januari 2020, sade hon. Då gäller särskilt svensk inkomstskatt för utlandsboende (sink) på 25 procent om inte Portugal inför beskattning på sådana inkomster.

Från januari 2023 gäller portugisisk skatt som grund. Men Sverige har rätt att lägga på en skatt upp till motsvarande svensk skatt, och kommer att göra så.

För en undersköterska som har flyttat till Portugal efter pension blir det ingen förändring, underströk Magdalena Andersson.