AMBEA: ÖRESUND BLOCKAD FRÅN STYRELSEN, SKICKADE SYRLIG TWEET

STOCKHOLM (Direkt) Öresund får inte in sin vd Nicklas Paulson i styrelsen i Ambea och det får investmentbolaget att skicka en syrlig passning i riktning mot huvudägarna i omsorgsbolaget och då särskilt mot riskkapitalbolaget Triton.

"Någon frågade varför vi säljer i Ambea samt varför Q (Mats Qviberg, reds anm) lämnade valberedningen. Svaret är enkelt: vår förvaltningsmodell bygger på aktivt ägande vilket är anledningen till Öresunds track-record. Ambea & Eltels huvudägare har visat att de har att lära om vad som kutym i noterad miljö", skrev Öresund på Twitter under onsdagen.

Huvudägare i Ambea är KKR och Triton som tillsammans äger drygt hälften av aktierna. Triton är största ägare i Eltel med en ägarandel på lite mer än 16 procent.

Öresund har under större delen av 2018 ägt 4 miljoner aktier i Abmea, men flaggade ned i mitten av oktober efter har sålt nästan 1,2 miljoner aktier. Ägarandelen gick då från nästan 6 till drygt 4 procent. Ytterligare nästan en halv miljoner aktier såldes under de sista veckorna av oktober och vid det senaste årsskiftet var ägarandelen till 3,4 procent.

Före avyttringarna var Öresund tredje största ägare efter riskapitalduon och Didner & Gerge och investmentbolagets storägare och styrelseordförande Mats Qviberg ingick ursprungligen i valberedningen inför årsstämman 2019, en valberedning han nu har lämnat enligt ett pressmeddelande från Ambea i förra veckan.

"Vi har haft ganska mycket pengar investerat i Ambea, cirka 350 miljoner kronor, och vår förvaltningsmodell bygger på att vi som storägare kan vara aktiva och påverka våra investeringar. Det gör vi i regel, i våra aktiva investeringar, via styrelsen och styrelsearbetet. Vi vill också vara med och bestämma. Får vi inte göra det, så försöker vi hitta andra saker", förklarar Öresunds vd Nicklas Paulson bakgrunden till den kritiska tweeten och till den senaste tidens minskning i Ambea.

Redan förra året försökte Öresund få in en representant i Ambeas styrelse, men lyckades inte. Nu har investmentbolaget förstått att det blir samma visa i år igen.

"Vi är inte välkomna i styrelsen och du får fråga Triton och valberedningen om varför. Men jag tror inte att de har något emot oss som ägare eller mot mig som person, det är väl en principiell fråga kan jag tänka mig. Men vi har inte fått någon bra förklaring", resonerar Nicklas Paulson som understryker att Öresund gillar Ambea, bolagets ledning och det färska förvärvet av Aleris verksamhet i Skandinavien för 2,6 miljarder kronor - "helt strategiskt riktigt".

Har ni sålt mer i november?

"Det kan jag inte kommentera, hur mycket vi äger syns väl vid nästa månadsskifte", svarar Nicklas Paulson.

Öresund ägde 2,3 miljoner aktie per den 31 oktober, enligt ägardatatjänsten Holdings.

På onsdagen mäklade Carnegie en post om 1,9 miljoner aktier i Ambea.